petnehazykep


Szót kap Mr.John Benga népművész, író


alias Petneházy Kiss Bence


Pennsylvánia államban, magyar szülőktől születtem. Iskoláimat, egyetemet, tanulmányaimat itthon, Magyarországon végeztem el. Három éves koromtól Magyarországon éltem. Az utóbbi 38 évemet ismét az USA-ban töltöttem.

Ez alatt, mindennapi munkám mellett, feleségemmel a magyar kultúrát képviseltük az Egyesült Államok területén, a népi hagyományos művészettel. Az USA-ban szerkesztőségben dolgoztam. Verseimet publikáltam, és előkészítettem megjelentetésre könyvemet. Amerikában feleségem halála után, nem tudtam folytatni a kiállítások megszervezését, miután számtalan betegségen, műtéten mentem át, így az évek során felhalmozódott népviseleti öltözéket, tárgyat, emléket különböző tájegységeknek megfelelően rendszerezve, 2001-ben adományoztam a Görög- Katolikus Egyháznak az USA-ban. Ott került végleg megőrzésre és állandó kiállításra e szép gyűjtemény. Ezzel is a felnövő generációnak megismertetésére, múltunk emlékei megőrzésére, hagyományként.

Mivel szívem mindég hazavágyott kis hazámba, ahol jelenleg is élek, rokonaim élnek, s hátralévő életemben tovább szeretném folytatni a művészetet, és könyveket óhajtok írni, haza települtem.

Tagja vagyok a Cserhát Művésztársaságnak, s eddig tőlük, a „Népművészeti Nagydíj I. fokozatát”, majd a „Magyar Népművészetért” díjat kaptam, az USA-ban terjesztett magyar művészeti munkásságom elismeréseképpen 2003.-ban.

Írásaim jelennek meg a Délibáb, Kláris című lapokban, és verseket is írok már kora gyermekkoromtól.

Verseskötetem, majd életrajzi könyvem „Akkor a tollamnak csillag-hegye volt” címmel jelent meg a Cserhát Művészkör kiadásában.

A 2004 óta megjelenő „Batsányi Antológia” munkatársa vagyok. A Délibáb olvasószerkesztője lettem. 2006-ban megválasztottak a Tagság alelnökévé, illetve az Ellenőrző Bizottság tagjának. A Rákóczi költői versenyen díjat nyertem. A Napút folyóirat ösztöndíjasa vagyok.

Ezen a honlapon megjelenő írásaimat fogadják nagy-nagy szeretettel, előszóként idézve Czigány György barátom szavait:

„ Petneházy Kis Bence versei szeretetreméltóak, figyelemreméltóak, így tisztelettel ajánlom olvasóinak”

A portrét, Somon M Veronika,Munkácsy- és Szent István érmes festőművész készítette.


bence_cikk

bence_cikk2
bence3
bence4a
bence4b
bence5