dragony


Dragony Tímea zeneszerző bemutatása


Zenei tanulmányait Nyíregyházán kezdte a Kodály Zoltán Általános Iskolában és a városi Zeneiskolában. Tagja volt a Szabó Dénes Liszt-díjas karnagy által vezetett Cantemus kórusnak.
Ezt követően a Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora és szolfézs –zeneelmélet szakon és a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzés szakon tanult Keuler Jenőnél. A Zeneakadémián diplomázott zeneszerzés szakon Orbán György osztályában.Versenyen nyert díjai:


1998: Országos Zeneművészeti –Képzőművészeti Pályázat 1.díj

1999: Kodály Intézet zeneszerzés versenye, Kecskemét 3.díj

2000: Zeneakadémia zeneszerzés versenye 1.díj
(Kincses alapítvány)

2001: Zeneakadémia zeneszerzés versenye 2.díj (Kincses alapítvány)

2008: IKZE Fesztivál Ligeti – díj (zsűri díj)

2009: Cserhát Művész Kör Zenei díj – platina fokozat

2009: Cserhát Művészkör Arany Diploma,

Magyar Kultúra Nagy díja zenei munkásságáért

2010: Cserhát Művész Kör Zenei pályázatán:
A Cserhát Művészeti Nagydíj Arany fokozatát

2010: Cserhát Művész Kör eddigi munkásságát:
Életmű-díjban részesítette

Külföldi mesterkurzusok aktív résztvevője volt. A Spanyol Kulturális Minisztérium kétszeres kulturális ösztöndíjasa. Részesült Köztársasági Ösztöndíjban majd háromszor Kodály Zoltán Alkotói Ösztöndíjban.

2003-tól az Academie Musicale de Villecroze, napjainkban az Artisjus támogatja. Művei gyakran elhangzanak külföldi fesztiválokon, (Németország, Kanada, Franciaország,Spanyolország, itthon pedig a Mini-fesztiválon, Fészek Művészklub rendezvényein, Magyar Rádióban.

Legutóbbi külföldi bemutatkozó szerzői estje Amszterdamban az Őszi fesztiválon volt.

A Cserhát Művész Kör zenei tagozatának vezetője


timi1

Nem csalódott, aki 2011. február 5-én este ellátogatott a Tiara Klubba. Ilyen nagyszabású rendezvényen még nem szórakozhattunk együtt, ennyi neves művész még soha nem jelent meg együtt a Tiara Klub színpadán.
Dragony Tímea szerzői estje igazán kellemes kikapcsolódást jelentett a zenekedvelők számára. A fiatal zeneszerzőnő nem csak szerzeményeivel, de zongorajátékával és énekhangjával is elkápráztatta a nagyérdeműt.


Az est házigazdája Papp János színművész volt. A műsort az In Medias Brass Rézfúvós Együttes kezdte, majd Miksch Adrienn tolmácsolta Shakespeare szonettjét. A Wawes ciklust Klenyán Csaba klarinéton, Kuklis Gergely hegedűn, Ittzés Gergely fuvolán, Kántor Balázs gordonkán adta elő. Valóban megelevenedtek a zeneszerző által megálmodott hullámok, szinte érezhető volt a tenger zúgása is. A lágy hullámok után a Tűztánc művet hallhattuk virtuóz klarinét játékban.


timi2

 A műsor második felében Czabán Angelika, Pintér Tibor és Járási László  adtak elő musical dalokat, melyek szintén Dragony Tímea művei. A  zeneszerző a könnyedebb műfajjal is szép perceket szerzett a  hallgatóknak. Bebizonyította, hogy a komolyzene mellett a könnyedebb  műfajt is színvonalasan tudja képviselni. Ahogy Papp János megjegyezte  nincs könnyű és komolyzene, igazából csak jó zene van.


Egy biztos: Dragony Tímea jó zenét szerez, és a fiatal művésznőnek érdemes a nevét megjegyezni, biztosan hallat még magáról!