bornemisza
Bornemisza Barnabás János (Tiszadada, 1915. – 1985.) grafikusművész.


A családi iratok alapján a család a Bor nemzetség tiszai ágának leszármazottja, az erdélyi Bornemisza Anna is elődeik között szerepel, bárói címerük volt. Kolozsvári Bornemisza család közeli ága volt. Bár a XIX. századra elszegényedtek, 1930-ig bárói előnévvel rendelkeztek. Édesapja borsodi kovách Bornemisza Barnabás sportolóként és amatőr képzőművészként, tanítóként is működött. 1910-ben Országos képzőművészeti versenyen ezüstérmet nyert. Testvére Bornemisza László nemzetközi hírű festőművész volt.Családi nevük: báró borsodi - kovách Bornemisza Barnabás János. Fia Bornemisza Attila író, költő, szerkesztő.

1915-ben született Tiszadadán. Iskoláit Tiszadadán, Debrecenben, Budapesten végezte. Iskolái mellett jelentős sport tevékenységet folytatott, sőt a Debreceni Sportklubnak is tagja volt. Szertorna és rúdugrásban jeleskedett, több iskolai, városi és országos bajnokságot is nyert. Az 1936-os olimpiai keret tagja volt. Iskolai végzettsége mezőgazdasági mérnök. Gyerekkora óta rajzolt, grafikákat készített. A második világháborúban főhadnagyi rangot szerzett, majd a háború után mérnökként dolgozott mint az Állami Biztosító kárszakértője. Több egyéni és csoportos kiállítása volt: Kaposvárott, Siófokon, Budapesten és Kapuváron. 1972-tól 1985-ig a Cserhát Művész Kör elnöke és előadója volt. Szép versmondásait oklevéllel jutalmazták. 1985-ben váratlanul hunyt el.

Több irodalmi, verses könyvet szerkesztett. Illusztrálta felesége, Ihász-Kovács Éva két könyvét és a Cserhát Művész Kör két antológiáját is. Egy könyvet írt: Békesség a földön címmel, de már nem tudta kiadni. Bornemisza Barnabás János jelentősen hozzájárult Debrecen hírnevének és szülőfaluja Tiszadada község hírnevének felvirágoztatásához sportos múltja miatt, és a budapesti székhelyű Cserhát Művész Kör megismertetéséhez is.Számára Tiszadadán, szülőfalujában emlékszoba nyílt.
Megjelent

Károly Róbert: Utak ösvények c. kötetében 1984
Ihász-Kovács Éva: Viszem tovább c. kötetében,1983, melyet ő is illusztrál
A Cserhát Művész Kör Amulett 1989
Cserhát Művész Kör megsejtett szavak 1989
Délibáb folyóiratban rendszeresen posztumus verseivel, képeivel

Kiállításai

Siófok: Magyar Orvosíró Kör kiállítása
Kaposvár: Magyar Orvosíró és Képzőművészeti kör kiállítása
Kapuvár: Önálló tárlat
Budapest Petőfi Müv. Ház
Budapest Marcibányi tér Müv. Ház
Piliscsaba Művelődési Ház
Marcali Művelődési Ház
Cserhát Művész Kör gyűjteményes kiállításai
Margit szigeti Thermál szálló több izben
Miskolc
Győr,
Sopron
Kiskőrös
Zalaegerszeg
Nagyalásony
Szombathely

Források

Művelődési Minisztérium
Országos Széchenyi Könyvtár
Siófok Látássérültek Egyesülete
Cserhát Művész Kör archívuma
Cserhát Művész Kör kiadványai
Debrecen város története 1942
Történelmi családok genologiája