2014


Egy fesztivál margójára!

Reggel fél nyolckor már ott toporogtunk a Budapest Erzsébetligeti Színház bejáratánál. A korai óra ellenére, sokan voltunk, noha csak tízkor kezdődött a Díjkiosztó Gála.

Zsűriztetni és egy napra kiállítani hozták műveiket képzőművészeink. Szinte hömpölygött a tömeg, majdnem egyszerre vált láthatóvá több mint 300 szebbnél szebb alkotás. Megérkezett a zsűri is: Simon M. Veronika, Nógrádi Katalin, Lovag Kovács Imre, Koncz Eta festőművészek személyében, akik azonnal nekiláttak a hatalmas munkának.
A színház főbejáratán szállingóztak a művészcsoport író-, költő-, zenész tagjai és sok-sok ismeretlen tisztelő, érdeklődő. Megtelt a Harmóniaterem, rövid időn belül a 200 férőhely kevésnek bizonyult, így a művelődési ház szervezői pótszékeket helyeztek el a szónoki pulpitus mögötti részben is. A hatalmas érdeklődés miatti zűrzavar ellenére, tíz órakor megkezdődött a pályázatok eredményhirdetését megelőző Gálaműsor.
Bornemisza Attila elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Balázsi Judit színművész olvasta fel köszöntőjét, beleértve fővédnököt, vendégeket és a műsor házigazdáit is!

Kezdetét vette a 2014 évi Őszi Díjkiosztó Gála!

Első számként Kovács Daniella versmondása kapott hatalmas vastapsot. Nagy L. Éva költőtársa, és a költő-asszony saját majd Petőfi Sándor versét szavalta el.
Második számként Nagy Péter (Sebastian) klarinétművész és Török Szabó Ottilia előadóművész kellemes számokkal simogatta meg lelkünket. Műsorukat a közönség úgyszintén vastapssal jutalmazta.
Folytatásként, Tárkányi Imre "Makrancos Kata majdnem két szék között" című egyfelvonásos humoreszkjét adta elő az író, Balázsi Judit, és Bornemisza Attila közreműködésével.
A szűnni nem akaró taps itt sem maradt el.
A színdarabot követően, Zágonyi Evelyn versmondással, Balázsi Judit V. Ország György prózájával örvendeztette meg a közönséget.
Bartók Anikó költő bemutatta szülőfaluja Domony község hagyományőrző egyesület népi babáit, melyek hatalmas sikert arattak, jutalmuk szintén vastaps volt. Az előadás között, Bornemisza Attila elnök megkezdte a díjak átadását, egy-egy oklevéllel és különböző tárgyi jutalmakkal kitüntetve a műsoraikat befejező művészeket.

Pető Edina Fadett énekelt egy gyönyörű Edit Piaf dalt és egy Karádi slágert, melyekkel a nagy tehetségű, fiatal előadóművész hatalmas sikert ért el. Szűnni nem akaró taps volt a jutalma. Aszódról érkezett Budai András gitárművész, Deme Gabriella fuvolaművész és Farkas Gábor ritmushangszerekkel, akik József Attila és Nagy László megzenésített verseit adták elő szintén nagy sikerrel.
A szünet előtt Bornemisza Attila, Lazarev Oleg Alekszandrovics és Tárkányi Imre olvasott fel verseket. Ezzel ért véget a műsor első része.

A szünetet követően Dévai Nagy Kamilla előadóművész, magas színvonalú műsorával ajándékozta meg a közönséget. Bornemisza Attila átadta kiemelkedő díját, a "Hűségérmet", ami 30 éves Batsányi-Cserhát Művészköri tagságért, a kör kimagasló képviseletéért és önzetlen munkáért jár!

Dezső Ilona Anna a kör országos titkára a tagság nevében kitüntette Bornemisza Attila elnököt, "Önzetlenségi Díj Gyémánt diplomával".
Ezzel elkezdődött a pályázatok eredményének kihirdetése és a díjak átadása.
A különböző díjak közötti időben zeneszámok, versek színesítették a Gálát. Nagy sikere volt Semes-Bogya Eszter népi énekes-fafaragónak, akit a zsűri magas díjjal jutalmazott. Majd Millei Lajos versmondása, Orosz Piroska nótacsokra, Kacsa Zsóka Herczeg Lászlóra megemlékező verse, Dáma Erdős Anna versmondása, Balázsi Judit versmondása töltötte ki az eredményhirdetések közötti időt.
Végül, de nem utolsó sorban Salláné Gyöngyi tartott előadást az irodalom szeretetéről és olvasta fel költőtársak műveit.
Négy órakor az elnök elköszönt és bezárta a 2014-es év Díjkiosztó Gáláját!
Nagyon szép nap volt, tele szeretettel és érzelmekkel! A tagság el is nevezte "Szeretetnapnak".
Köszönet a szervezőknek és a színháznak, fővédnököknek a támogatásért!

2014.11.14.

Bornemisza Attila
elnök-főszerkesztő

Az oldal tetejére