2019


Cserhát Tavaszi Gála 2019. április 13.
Festmények zsűrizése, sokrétű kulturális műsor


     A Cserhát Művészeti Társaság április 13-án szombaton tartotta hagyományos tavaszi gálaműsorát Budapesten a Szentmihályi Művelődési Központban.
     Balázsi Judit színművésznő köszöntötte az egész ország területéről érkező Cserhát tagokat: költőket, írókat, képzőművészeket. Köszöntötte a kedves vendégeket, pályázókat és a fővédnököket. Szeretettel köszöntötte a Batsányi-Cserhát Művészkör alapítóját, Lovag Bornemisza Attila József Attila Aranykoszorús költőt, a művészkör elnökét, a Délibáb irodalmi folyóirat főszerkesztőjét, majd Bíró Krisztián igazgatót, cégvezetőt, kedves barátunkat, a Délibáb magazin állandó kezelőjét, nyomdászát és kedves feleségét, családját.

     Külön köszöntötte Chev. Deicsics László kancellárt, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend magyarországi Kancellárját, a Lovagrend nemzetközi tisztjét, a gála fővédnökét. Köszöntötte Dáma Dezső Ilona Anna festőművészt, költőt, a Cserhát Művészkör országos titkárát, Dáma Simon M. Veronikát országos művészeti vezetőt, a zsűri elnökét és Dáma Nógrádi Katalin festőművészt, a zsűri alelnökét, dr. Janotka Mária főorvost, a gála védnökét, Lovag Németh-Nyiba Sándor, József Attila-emlékdíjas költőt, a tavaszi gála védnökét, Sipos Marit az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) vezetőjét, a csoport tagjait, V.Sándor Irén költőt, festőművészt, a Turai Csoport elnökét, Sándor István József festőművészt, a Cserhát Művészkör elnökségi tagját, valamennyi megjelentet vendéget. Balázsi Judit ezután felolvasta a Cserhát Művészkör adatvédelmi nyilatkozatát, adatkezelési tájékoztatóját, majd átadta a szót Lovag Bornemisza Attilának, a Cserhát Művészeti Társaság elnökének.
     Bornemisza Attila elmondott két verset: Ihász-Kovács Éva Tavaszi köszöntő és saját, Magyarságom című költeményét.
     Ezután felkérte Sipos Marit, az ŐsfAlköz elnökét köszöntőjének elmondására.

     Sipos Mari hangsúlyozta: Mint egy nagy család úgy jövünk össze itt évente két alkalommal a Szentmihályi Kulturális Központban. Hetek óta azon dolgozom, hogy az ŐsfAlköz tagjai lehetőséget kapjanak itt a gála műsorában, hogy bemutathassák alkotásaikat. Csak mi ŐsfAl tagok hoztunk száznál több festményt, hogy megdolgoztassuk a zsűrit. Öt autóval érkeztünk, 20 művésztárssal. De vannak olyan Ősfal-tagok is, akik most nem lehetnek jelen, de az alkotásaikat ránk bízták, hogy mutassuk be a zsűrinek. Ezt követően elszavalta József Attila Ajándék című költeményét, a nagy költőre emlékezve, a költészet napja, József Attila születésnapja alkalmából. Németh Nyiba Sándor két számot adott elő. Kovács Adél verseket mondott el. Tárkányi Imre a tavaszi gála alkalmából is írt egy kis színdarabot "Váljunk el"- címmel. Közreműködött: Balázsi Judit színművésznő, Tárkányi Imre író, költő és Bornemisza Attila. A darab nagy derültséget és tetszést aratott. Majd Bacsa Ferenc operaénekes, zeneszerző, a Cserhát örökös tagja öt számot énekelt, gitárkísérettel. Különösen a Granada című spanyol dal előadása után tört ki nagy ováció a közönség soraiból. Kecskés Borbála verset mondott. Ezután következett az Angyaltánc, Aaminah Szabó Ágnes és művésztársai előadásában, Varnyú Mariann és a Gedeon András énekes-gitáros páros nagy sikert aratott. Balázsi Judit Ihász-Kovács Éva és Lovag Bornemisza Attila verseit szavalta el.

     A gála szünetében baráti beszélgetések, kávé, üdítő, frissítő italok, édes, sós sütemények fogyasztása, után a Cserhát-tagok át vehették a Délibáb Magazin legfrissebb, tavaszi I-II. összevont számát. Dáma Simon M. Veronika, a zsűri elnöke (tagjai: Dáma Nógrádi Katalin, Dezső Ilona Anna festőművészek és Bornemisza Attila Cserhát elnök) ezután értékelte a festővészek zsűrizésre beadott képeit. Elmondta, hogy összesen 328 képet hoztak a tavaszi gálára. A zsűri most szigorúbb volt, mint tavaly, és 23 alkotást nem fogadott el. Ezután Bornemisza Attila, a Cserhát elnöke kiosztotta a zsűri értékelési lapjait. Folytatódott a tavaszi gála műsora Bartók Anikó versével. Nagy sikert aratott Balázsi Judit és Bornemisza Attila kettőse akik a "Ha megversz is imádlak én, te drága jó Apacs legény" című számot adták elő. A gála egyik fénypontja volt Nagy Péter Sebastian és Tatár Havancsák Eszter műsora. A rock énekest Sebastian kísérte improvizációs szaxofon játékával. Orosz Piroska énekelt három dalt, Jártó Róza mutatkozott be párjával és meghallgathattuk a Múzsák indulója című lemezük dalát. Ezután az ŐsfAlköz tagjai szerepeltek, Szőcs Sarolta Cserhát Art -díjas képzőművész elhozta a Magyar Szent Korona gyöngyökből készült másolatát az ünnepi asztalra, valamint szép ékszereit és elmondta saját költeményét, melynek címe Édes anyanyelvünk. Lovag Mudrony Alojzia, az ŐsfAlköz dalos pacsirtája pedig énekműsorával és táncával aratott hatalmas sikert. Lovag T.Tamás Ferenc többszörösen díjazott író, költő saját versét mondta el. Utána következett Orosz Margit költő, aki óriási átéléssel, szuggesztív előadásmódban szavalta el költeményeit.

     Bornemisza Attila felhívta a figyelmet a Cserhát idei Antológiájára, amelybe várják a művésztársak verseit, írásait, alkotásait.
     A nagysikerű tavaszi gála műsorát Lovag Bornemisza Attila elnök zárta. Találkozunk legközelebb 2019. június 01- én a Tura-i szeretet napon, majd október 19-én, szombaton az őszi gálán Budapesten, a Szentmihályi Kulturális Központban.

     CSATÓ JÓZSEF, újságíró
Az oldal tetejére