2015


Cserhát Őszi Gála 2018. 10. 20.

     A Cserhát Művész Társaság 2018. évi Őszi Gálája.
     Megjelent az új Délibáb Magazin és Tallózó színes melléklete.

     A Batsányi Cserhát Művész Társaság ez évi nagysikerű gáláját október 13-án, szombaton tartotta meg a Szentmihályi Művelődési Központban (immár már másodszor). Lovag Bornemisza Attila, a Cserhát Művészkör elnöke, költő, esztéta, a Délibáb irodalmi folyóirat főszerkesztője köszöntötte az egész országból érkezett művésztársakat, a kör tagjait. Külön köszöntötte a vendégeket, a meghívottakat. Nagy tisztelettel üdvözölte a gála fővédnökét, a Római Sas Birodalma Lovagrend részéről Janus Maximus A. Primus Imperium Maius et Pontifex Maximust. Továbbá a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Máltai Lovagrendet, dámákat és lovagokat, élükön Deicsics László kancellárral, parancsnokkal, Közben halkan szólt Anatol Hongrois zeneszerző Ihász-Kovács Éva megzenésített gyönyörű verse is. Ami magával ragadó volt!
Németh Nyiba Sándor költőt, olimpikont, zeneművészt, a Római Sas Rend tagját, Dezső Ilona Anna országos titkárt és valamennyi díszvendéget.
     A gála résztvevői lemezről meghallgatták Ihász-Kovács Éva egyik versét, Németh Nyiba Sándor megzenésített előadásában. Lovag Bornemisza Attila elszavalta Tompa Mihály, Ihász-Kovács Éva és a saját versét. Ezek után felkérte a gála fővédnökét, Janus Maximust, hogy néhány szóval nyissa meg az eseményt. A Római Sas Birodalma Lovagrend vezetője nagy örömének adott hangot, hogy itt lehet ezen a jelentős kulturális eseményen, ahol számos lovagrendi tag is részt vesz, szerepel. Hangsúlyozta, hogy a két szervezet között jelentős a kulturális kapcsolat, együttműködési megállapodást is kötöttek a jövőt illetően. Ünnepélyesen megnyitotta az őszi Cserhát Gálát.
     Lovag Bornemisza Attila a fővédnöknek a Batsányi Cserhát Művész Társaság nevében átadta az okiratot, amelyben Janus Maximust kinevezte a kör tiszteletbeli konzuljának. Az elnök felkérte Sipos Marit, a Római Sas Lovagrend új tagját, hogy az Ősfehérvár Művészeti Alkotóközösség vezetőjeként konferálja be a csoport 10 perces műsorát.
     Sipos Mari köszöntötte Lovag Bornemisza Attilát, Janus Maximust, a Római Sas Birodalma Lovagrend Primus Imperium Maius et Pontifexjét, valamennyi vendéget és Cserhát-tagot. Elsőként Csató József ny.főtanácsos, újságíró, író felolvasta a Sipos Mari 65. születésnapjára írt köszöntőjét. T. Tamás Ferenc középiskolai mestertanár, költő, író egyik novelláját adta elő, Dabóczy Gergely költő, festőművész pedig nagy sikerrel előadta a saját versét. Sipos Mari bemutatta a Magyar Szent Korona gyöngyökből készült másolatát az országalmával és a jogarral, amelyet Szőcs Sarolta , az ŐsfAlköz tagja készített csaknem kétezer munkaórával. A korona természetesen nagy sikert aratott a gála résztvevő között. Lovag Bornemisza Attila bejelentette, hogy Sipos Marit megbízta az ŐsfAlköz és a Fejér megyei írók, költők kulturális referensének, egyben beválasztotta az országos vezetőség mellé, a kulturális bizottságba. Kiss Ritát szintén megbízta Győr-Sopron megyében a Cserhát művészek ügyintézőjének, kulturális referensként. Ő is tagja lett az országos vezetőség mellett műkőd kulturális bizottságnak. Átadta részükre a megbízó leveleket, kinevezési okmányokat.
     Németh Nyiba Sándor két zeneszámot adott elő.
     Orosz Piroska két népdallal szerepelt a gála műsorában.
     A hagyományokhoz híven ezután Tárkányi Imre színműve szerepelt a programban. Ezúttal Juhász Gyulára emlékeztek egy kis jelenettel. A szereplők: Anna és a narrátor Balázsi Judit színművész volt, a költőt pedig Tárkányi Imre személyesítette meg. Az újságírót pedig Bornemisza Attila alakította.
     Bacsa Ferenc énekművész, a Cserhát Művészkör örökös tagja három dalt adott elő. Bornemisza Attila oklevelet nyújtott át a kiváló előadóművésznek.
     Kovács Adél ifjú versmondó két verset tolmácsolt nagy átéléssel. Balázsi Judit és Tárkányi Imre szintén két-két költeménnyel szerepelt.
     A gála szünetében a kör tagjai megkapták a Délibáb Magazin őszi számát. A kör ezúttal megjelentette a Tallózó című színes kiadványát is, amelyben a kör tagjainak, festményei, grafikái kaptak helyet A két kiadvány nagyszerűen reprezentálja a Cserhát Művész Társaság költőinek, íróinak, képzőművészeinek, kézműves alkotóinak sokrétű és sokoldalú munkáját.
     A szünet után Balázsi Judit bejelentette, hogy következik az idei pályázatok eredményhirdetése. Lovag Bornemisza Attila elnök, Dezső Anna Ilona országos titkár, egyben a zsűri titkára és Bornemisza Mária átadta a pályázóknak a jól megérdemelt díjakat, elismeréseket.
Az idei őszi pályázatra 220 irodalmi, képzőművészeti és több zenei alkotás érkezett. A zsűrinek negyven pályázatot el kellett utasítania, mert nem feleltek meg az előírt követelményeknek. A többi pályázó- a zsűri szakszerű értékelése szerint- mind kiérdemelt valamilyen díjat, elismerést. A díjak közötti különbség csak a pontozáson múlott. Az értékeléskor hangsúlyozták: így senki se érezze, hogy ő kisebb díjat kapott, mint a másik alkotó. Semes Bogya Eszter énekelt, dr. Kovács György verset mondott, majd Lovag Bornemisza Attila elnök zárszavával ért véget a 2018. évi őszi gála műsora.
     A művészkör elnöke örömének adott hangot, hogy ilyen sokan eljöttek a mostani kulturális összejövetelre, pályázati eredményhirdetésre.
     Találkozunk a jövő tavasszal újra a Szentmihályi Művelődési Központban!

     CSATÓ JÓZSEF, újságíró
Az oldal tetejére