2015

Öröm és együvé tartozás a
2017 ÉVI ŐSZI GÁLÁN

Emlékezetes nap elé néztek, és nagy várakozással is indultak a Cserhát Művészkör Turai-Nógrádi Csoportjának alkotói a 2017. szeptember 9-én az Országos Cserhát Művészkör díjkiosztó gálájára. Mindannyian mosollyal üdvözöltük egymást, hiszen évente két alkalommal találkozunk az országos rendezvényen, Budapesten az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében. Több százan voltak kíváncsiak a mindig csodás műsorra és a pályázati eredményekre.

Pontos kezdés és néma csend tisztelte meg Lovag Bornemisza Attila elnök bevezető, köszöntő szavait.

A Gála fővédnöke, Lovag Németh Nyiba Sándor (volt olimpikon, a magyar szabadfogású birkózó válogatott edzője, író, költő, zeneszerző, Tv riporter) a Magyar Kultúra lovagja nyitotta meg ezt a kiemelkedő eseményt.
Köszöntötte a résztvevőket és méltatta az ország minden tájáról és külhonból összesereglett művészek, művészeti területek alkotóinak szerepét a magyar kultúra, az együtt gondolkodás és szeretetet területén. Megköszönte az országos vezetőség Lovag Bornemisza Attila elnök, Dáma Dezső Ilona Anna országos titkár, Bornemisza Mária a Kulturális Bizottsági elnök és a vezetőség önzetlen, a tagságot szolgáló munkáját.

Az együttlét, az együvé tartozás folytatásaként Balázsi Judit előadóművész két csodás verset adott elő, majd G. Orosz Piroska költő, népi énekestől hallhattunk szép népdalcsokrot.

Ezt követően Bacsa Ferenc ének és gitárművész (örökös tag) csodálatos hangjával és szívhez szóló dalaival kápráztatta el a közönséget.
Csodás verseket hallhattunk Ihász Kovács Éva, Bornemisza Attila írásaiból, de hallható volt Áprily Lajos és Ady Endre költeményeiből is.
Németh Nyiba Sándor saját megzenésített versét adta elő a tőle megszokott igényességgel, átéléssel. Hatalmas taps kísérte különleges előadói stílusát, barátságos egyéniségét.

Kedves színfolt volt - a mindig újabb és újabb színdarabot bemutató - Tárkányi Imre író műve. Tárkányi Imre, Balázsi Judit és Bornemisza Attila közreműködésével mutatta be humoros, de ugyanakkor mélyen elgondolkodtató darabját.
Aaminah Szabó Ágnes táncművész „angyaltáncával” varázsolta el a közönséget most is bájos, szépséges és kifejező mozgásával.
Bartók Anikó két gyönyörű verset adott elő, mély átéléssel, gondolatisággal.
Dáma Semes Bogya Eszter (örökös tag) népi énekes könnyeket csalt a szemekbe műsorával, egyedülálló énekhangjával, tehetségével és a magyar szellemiséget erősítő dalaival.

Majd jöttek sorba és sorba szép versek, majd ismételten egy Tárkányi Imre által írt szatirikus bohózat került bemutatásra, mosolyt csalva a jelenlévők arcára.
Újabb előadásával Bacsa Ferenc művész úr lehívta a földre az Eget, megnyitotta a szív kapuit, és simogatta a lelkeket dalaival.
Külön fényfontja volt a programnak Szabó Ottilia (Ottcsi) énekművész és Nagy Péter Sebastian klarinétművész közös műsora, melyet kellő humorral és vidámsággal adtak elő teljesen új köntösben.
A férfiak örömére, a hölgyek elismerésével Simon Csilla ifjú hastáncos művésznő ritmikus táncával, előadásával a kelet varázslatos világába kalauzolta el a közönséget.

A szünet az látottak megbeszélésével, kapcsolatépítéssel, fotózásokkal folytatódott. Email címek, telefonszámok cseréltek gazdát, hiszen a művészkör tagjai sok színes programmal, kiállításokkal várják egymást és a szélesebb közönséget az ország minden táján.

Ezt követően került sor a nap várva várt eseményére, a korábban benyújtott írói, költői, képző- és iparművészeti pályázatok, alkotások értékelésére és az eredményhirdetésre.
Lovag Bornemisza Attila elnök elmondta, hogy a zsűri változatlan célokkal, a magas minőség igényével bírálta el a pályázatokat. Elmondta, hogy 230 pályázat érkezett, amelyből 80 pályamunka került elutasításra.
A „Cserhát Művészkör Turai-Nógrádi Csoport” tagjai - annak ellenére, hogy kevesen pályáztak - megint sikeresen szerepeltek a megmérettetésben, amely eredményeikre méltán lehetnek büszkék.

Boldog érzülettel a lelkekben ért véget a Gála, amely a búcsúzáskor kicsit szomorú is volt, hiszen véget ért egy nap, amely kikapcsolódást, kalandot jelentett a szürke hétköznapok sodrásában.
Az élet nem áll meg, megyünk tovább, tervezzük a regionális csoportunk következő programjait, megújulva, friss tervekkel és alkotásokkal, szeretettel.


V. Sándor Irén Ilona
Az oldal tetejére